måndag 8 juli 2013

Konsten att skriva en hel roman del 2

Skrivarbubblor uppstår när det minst passar och inte på beställning. Här i min del av landet skiner äntligen solen och sommarvärmen har anlänt. Alla normalt funtade människor som är lediga eller kan välja sina arbetstider befinner sig utomhus i sina trädgårdar eller på stranden eller ätandes glass på något mysigt ställe eller... Ja, vilken sommaraktivitet som helst. Men de sitter inte vid sina datorer instängda i ett varmt hus.

Nu har jag då äntligen förstått att om jag ska vara författare på heltid då gäller det att skriva när det kliar i fingrarna och karaktärerna pratar i munnen på varandra. Det gör de nu! Hela helgen har jag suttit med laptoppen i knäet och skrivit. Sida upp och sida ner.

Lektion två handlar om det där med inspiration som experterna säger att vi inte ska vänta på. Jag håller med dem, för den som vill komma någon vart måste öva, öva och öva igen. Skriv i stort sett vad som helst, men skriv minst fem dagar i veckan. Att skriva är ett arbete. En heltidsarbetande skribent bör ha uppgifter som fyller en normal arbetsvecka. Men kom ihåg att det inte bara är skriva det handlar om. Research tar tid och måste få ta tid. Det är ingen som vet om du researchar på ICA medan du handlar. Kanske förbereder du ett bestialiskt mord bakom köttdisken?
Sedan måste du också läsa mycket. Men det gör jag på fritiden.


Åter till det här med inspirationen. När den infinner sig, då måste du skriva. Det finns inga ursäkter i världen för att låta bli. Inte ens det faktum att den svenska sommaren löper amok utanför din dörr. Utnyttja inspirationsvågen när den kommer, för det gör den ibland.


Den här gången klev jag på tåget utan att tveka och jag är själv förvånad över resultatet. Har jag hittat på det här? Vad bra det är! Och mer pockar på.


Trots värmebölja och badväder vänder jag mig mot min arbetsplats och kopplar på datorn. I "Min är Skulden" dör Gustaf den förste och i det gigantiska sorgetåget rider Jords morfar Birger Nilsson Grip och han för det florbehängda riksbaneret.

Relaterat inlägg: Konsten att skriva en hel roman del 1

2 kommentarer:

  1. Så härligt det låter, att vara heltidsskribent! Men det är ett hårt jobb som jag inte tror att jag skulle klara av, jag är imponerad av alla som ger sig på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har varit en lång väg och än idag måste jag emellanåt åtnjuta bidrag från min man :).

      Radera