söndag 16 mars 2014

Inspiration för släktforskare i en smakebit på søndag


Solen skiner från en klarblå himmel och igår var jag på disco hos en snart femårig liten tjej.
Bloggen Flukten fra Virkeligheten bjuder in till att dela smakbitar ur böcker som vi läser, har läst eller bara gillar i största allmänhet.



Eftersom det är Släktforskningens Dag den här helgen kan jag inte annat än att avslöja ett av mina stora intressen, släktforskning eller snarare personforskning, som jag föredrar att kalla det. Och därför delar jag också med mig av en smakbit ur boken "Inspiration för Släktforskare". Boken kom ut 2009 och jag delar författarskapet med Hanna Åhman. Det är ingen handbok i ämnet, utan rätt och slätt inspiration.


"En rikt utstyrd häst med brudgummen Anders på ryggen flankerades av prästen och bakom dem Anders svenner till häst. I den efterföljande vagnen satt Karin med prästfrun vid sin sida. Brudens hår var konstfärdigt flätat och uppsatt för att ge stöd åt den tunga brudkronan. Denna krona väckte uppmärksamhet eftersom den inte var igenkänd i bygden. Anders hade hämtat den i Karins födelsesocken Adelöv."


Texten är hämtad från sidan 22 i boken och har sina rötter i en historia som utspelar sig i början av 1700-talet i Holaveden på gränsen mellan Småland och Östergötland.

31 kommentarer:

  1. Inspiration för släktforskning låter som ett roligt ämne, allt måste ju liksom inte vara praktiskt jämt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Släktforskning i dess vanliga form är lite dammigt, tycker jag.

      Radera
  2. Den här vore kanske något för min morfar, som är en hängiven släktforskare. Tack för smakbiten :)

    SvaraRadera
  3. Träffar en del som släktforskar i mitt jobb, tar med mig det här som ett intressant tips. Tack för smakbiten! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sprid det gärna. Är inte säker på att den finns kvar i handeln. Men jag har några lådor och säljer för en billig peng plus porto :). De flesta bibliotek har den.

      Radera
  4. For mange år siden drev jeg litt med slektsgransking men det er noe jeg absolutt kunne tenk meg å ta opp igjen. Tusen takk for smakebiten og boktips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland är det riktigt kul att släktforska.

      Radera
  5. Slektforskning er gøy, og en øvelse i tålmodighet! Søsteren min og jeg har lett etter slektninger på fars side og funnet mange, men det tar lang tid :-) På jobb (biblioteket) møter jeg mange som trenger hjelp til å finne de rette ætte-bøkene og det er gøy å hjelpe dem og :-) Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Släktforskning har sin tjusning, bara det inte blir för allvarligt.

      Radera
  6. Takk for tips. Ha en fin søndag.:)

    SvaraRadera
  7. Jag skulle kunna bli mycket intresserad av släktforskning. Min man påstår att det är ett tecken på att jag blivit gammal, men det tror jag inte!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget ålderstecken alls. Jag känner flera 30-åringar, som är helt uppslukade.

      Radera
    2. Min lillasyster, som är 23, har släktforskat i flera år. Så det behöver ju inte vara ett ålderstecken. ;-)

      Radera
  8. Kul med släktforskning. Skulle vara ganska kul att hålla på med tror jag! Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  9. Jeg driver ikke med slektsforskning, men jeg synes det er morsomt at andre gjør det. Men det er mulig at det kan skje i fremtiden. Jeg synes TV serien "Hvem tror du at du er" som har gått både i USA, Sverige og Norge har vært morsom å følge med på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den serien brukar jag också titta på.

      Radera
  10. Jag har släktforskat lite. Har dock fastnat och kommer inte längre på egen hand. Men det är väldigt roligt och fantasieggande. Jag kommer på mig själv att tänka på hur de hade det på den tiden. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer fascinerad av historierna än av årtal och namn måste jag erkänna.

      Radera
  11. Låter som en bok jag skulle vilja både läsa och bläddra i! :)
    Släktsforskning är spännande!
    Tack för boktipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara svår att hitta handeln, tror att den utgått. Men biblioteken har den. Jag har också kvar och kan skicka för en billig penning om du hittar den.

      Radera
  12. Tack för smakbiten. Både min mamma och min dotter intresserar sig för släktforskning, men än har jag bara njutit av det som de hittat ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag njuter också av spännande resultat. Just i kväll jagar jag ett gammalt spöke vid namn Bengt Lund.

      Radera
  13. Slektforskning virker veldig gøy, er jo morsomt å finne ut hvor man stammer fra. Kan jo kanskje dukke opp noen overraskelser og kanskje noen interessante personer. Selv har jeg ikke prøvd meg på det ennå, håper nesten en i familien skal gjøre jobben for oss alle, så vi bare kan få servert informasjon. Siden jeg tror det skal litt arbeid til:) Kanskje en gang når jeg blir eldre:) Detektivarbeid er det jo:) Kos deg med boken!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett riktigt detektivarbete och jag tycker det är roligast att läsa domböcker och bouppteckningar om jag ska vara ärlig.

      Radera
  14. Skulle hemskt gärna veta mer om min släkt. Är inte lika intresserad av att forska själv... Jobbig kombination :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Forskningen kan vara både tråkig och rolig. Beror lite på hur man lägger upp det och vilka frågeställningar som man vill ha besvarade.

      Radera
  15. Kul (min svärdotter hade sin mors krona)

    SvaraRadera