torsdag 13 mars 2014

Kyrkoturism i Sverige

Vårt kulturarv är viktigt! Och kyrkorna är en stor del av detta. Jag jobbar hårt för att få Svenska kyrkan att förstå att de förvaltar ett historiskt arv som egentligen kan vara större än det religiösa.
Turistnäringen står för en stor del av vår BNP och här skulle kyrkan både på riksplanet och ute i församlingarna kunna ta del av en kaka, som innebär inkomster.


Som den entusiastiska kyrkoturist jag är skriver jag nu tillsammans med Hanna Åhman tre böcker som jag hoppas ska öppna ögon och inspirera till att utveckla denna besöksnäring i vårt land.
Tänk om alla församlingar slog upp portarna och bjöd in till kyrkorna. Tänk om de ville visa sina skatter och dela med sig av sina kunskaper om dess historia. Precis som de gör i Habo Kyrka.

4 kommentarer:

 1. Jag är absolut inte troende, men det finns några anledningar till att jag fortfarande är med i Svenska kyrkan.
  Dels för det sociala arbetet dom bedriver, dels för att jag inte vill att det skall bli någon tummelplats för knäppgökar. Lämnar vi vanliga människor den så finns det säkert sektliknande organisationer som vill fylla tomrummet efter oss. Sen givetvis som du skriver, det finns ett kulturarv att bevara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser kyrkoskatten som jag betalar som en kulturskatt och jag hoppas kunna förmedla denna syn till många fler.

   Radera
 2. Jag kan tipsa om Eriksbergs kyrka i Västergötland. Riktigt fin medeltida kyrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ska lägga den på "hårddisken".

   Radera