tisdag 6 augusti 2013

Stockholm från sjösidan

Det bästa med att vara författare är att få researcha. Nu har jag äntligen fått uppleva Stockholm från sjösidan. Tyvärr funkade inte tidsmaskinen så bra, så jag fick nöja mig med 2013 års variant. Annars hade jag uppskattat 1560. Men det går inte att få allt här i världen.

Stockholms slott.
Det var här de kom seglandes med Gripen den där speciella dagen då de skulle ansöka om tillstånd att hålla katolsk mässa i hemmet. Visserligen ser inte slottet likadant ut, men vattnet är detsamma. När jag för ett kort ögonblick stängde ögonen kunde jag tänka bort ljudkulissen och dra in dofterna av staden som den då var.

Här någonstans lejde de en roddmadam.
Det viktiga för mig var att få åka omkring på vattnet utanför den ursprungliga stadsholmen och känna på historiens vingslag. Vid slussen vimlade det av folk och det gjorde det säkert den där gången för mer än 400 år sedan också då Emanuel och munken Iohannis skyndsamt lämnade galgbacken. Denna dag var det pridefestivalen som drog. Då var det avrättning. Tur att nöjena har ändrat karaktär.

2 kommentarer:

 1. Stockholm, vad härligt! Det är en favoritstad.
  Har du sett tv-programmet Skitiga städer genom tiderna? Har gett mig ett nytt sätt att tänka på hur det var i stora städer förr. Verkligen intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det programmet har jag inte sett. Gamla stan är till vissa delar byggd på avfall, som lagrats utmed stadsholmen sedan de första människorna bosatte sig där.

   Radera