fredag 16 augusti 2013

Bokbloggsjerka vecka 33

Aj då! Det här var inte helt lätt. Veckans fråga hos Annikas Litteratur- och Kulturblogg låter sig inte besvaras så där rakt av.

Finns det någon författare som i ditt tycke kommer undan med de så förhatliga klichéerna?



Ibland roar jag mig med att slå upp ord i Bra Böckers Lexikon från 1970-talet. När jag tittar på ordet kliché finner jag en 14 rader lång förklaring som handlar om tryckkonsten. Därefter står det " I överförd bemärkelse innebär kliché ett stående uttryck eller en utsliten fras".

En annan sorts kliché.
Då tänker jag så här, att använda en kliché kan på ett enkelt sätt och med ett fåtal ord förklara något så att det blir lätt att förstå. När en författare använder sig av klichéer, vilket de flesta gör någon gång, handlar det kanske inte om att "komma undan". Utan är ett hjälpmedel för att läsaren enkelt ska förstå vad författaren vill ha sagt.


Återfinns klichéerna i dialog, så handlar det nog snarare om att visa på vem karaktären är än att författaren tar en genväg.
Men denna utläggning var inte svaret på frågan. Jag minns att jag en gång läste en roman (troligen Harlequin) där jag reagerade på alla klichéer. Men boken var ruskigt dåligt översatt och det kan lika väl ha varit översättaren som författaren. Synd att jag inte kommer ihåg varken titel eller författare, det hade varit kul att läsa originalet.
Bättre än så blir inte mitt svar denna vecka.

14 kommentarer:

  1. Jag tror också på det där att det är lättare att förklara och förstå med klichéer. Ibland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju mer jag tänker på det desto fler klichéer finns det i de flesta böcker.

      Radera
  2. Håller med dig! Ofta känns klichéerna som en väg att ta för att läsaren lätt ska kunna göra sig en bild av en karaktär, en företeelse etc.
    /Caroline - Bland böcker www.blandbocker.blogg.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klichéerna kan vi nog inte klara oss utan. Men det finns skillnader på klichéer och klichéer tycker jag. Alla blondiner behöver inte vara dumma.

      Radera
  3. Fast ofta ligger nog en sån sak inte bara i översättningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men jag skulle velat titta närmare på det.

      Radera
  4. Det var intressant sätt att tänka om det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan var svår, tycker jag. Men väl värd att fundera över.

      Radera
  5. Jättesvår fråga och har man som jag dåligt minne är det kört
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. För min del har jag kommit fram till att jag accepterar klichéer i de flesta fall och de är så allmänt förekommande att jag inte fäster så stor vikt vid dem.

      Radera
  6. Vissa klichéer märker man nog inte för att de är så vedertagna och exakta att man får en klar bild i huvudet. Man kan ju inte hitta på helt nya uttryck för precis allt när man skriver :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att klichéerna har en funktion. Och var går egentligen gränsen för vad som kallas kliché?

      Radera