torsdag 28 mars 2013

Gustav Vasa kontra Medici

Det är dags för bjudning hos Sigrid och Kjettil. Gästerna är av hög rang och hushållerskan är lite nervös. Kanske är det inte var dag som hon tillreder lammkött till en hertig av Toscana. Nu är han inte bara hertig utan även bankir av den välkända familjen Medici, som hade tentaklar ända till den franska tronen och även till påvestolen.

Cosimo "den store" de Medici.
Till och med vår egen despot Gustaf den förste (Vasa) gjorde ivriga försök att få sin dotter Elisabeth bortgift med en av Medicis söner. Lite märkligt med tanke på att Medici var katolik ända ut i fingerspetsarna. Men pengar vägde förstås tyngre i den vågskålen. Dock lär Elisabeth av egen kraft tackat nej.
Tillsammans med Cosimo Medici anlände även två kvinnliga avlägsna släktingar, Elisa och Maria. Stackars Paulus som tidigare glatt skämtat om att gifta in sig i maktens korridorer.

1 kommentar:

  1. Hittade detta gamla inlägg av en slump - tur hon inte gifte sig med honom med tanke på hur det gick till i familjen Medici. Läste just Göran Häggs nya bok och den var riktigt bra, kanske något för dig :) http://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2014/11/06/medici-av-goran-hagg/

    SvaraRadera