fredag 4 april 2014

Bokbloggsjerka vecka 14


Det ser ut som om våren har kommit för att stanna. Fredag och Annikas Litteratur- och kulturblogg kallar till jerka.

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? Om vi då börjar med deckargenren så har jag väl ivrigt påstått att jag inte läser deckare. Men det är lika bra att jag kryper till korset en gång för alla och säger att det inte är sant. Vad som är sant är att jag inte väljer en deckare bara för att den är en deckare och genren ligger en aning utanför det som kallas bekvämlighetszonen.
Jag har läst många riktigt bra deckare, som fått en rejäl dos av både lektör och korrektur. När jag läser böcker ur den här genren sker det oftast på grund av att jag ska recensera boken eller efter rekommendation.

Nu är det ju så att alla böcker oavsett genre följer mallar. Litteratur har sina fasta byggstenar, precis som exempelvis musik.Dåligt korrekturlästa böcker är trist och jag anser att det är förlagets skyldighet att se till att de böcker som går till tryck är felfria så långt det bara är möjligt. Men jag tycker att vi som läsare ska höja våra röster och tala om när vi tycker att det inte är gott nog. Mest synd är det faktiskt om författaren när en bok ges ut i som jag ser det "icke färdigt skick".28 kommentarer:

 1. jag är också dålig på att läsa deckare och är inte beredd att betala för "perfekta" böcker utan stavfel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt utan stavfel är nog svårt att få till, men de får inte vara många.

   Radera
 2. Jag ser också mönster i flera genrer än deckarna, det är svårt att hitta på något nytt och unikt. Däremot så kan jag bli engagerad pga bra personteckning, bra språk eller intressant historia och då spelar inte genren någon roll.

  SvaraRadera
 3. Läser också lite för få deckare för att kanske våga uttala mig, men jag kunde inte låta bli att tycka lite ändå :)

  SvaraRadera
 4. Alla böcker oavsett genren kan ha fel men inget jag tänker på, det är innehållet som räknas,
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det får inte bli för mycket fel.

   Radera
 5. Det måste vara en enorm besvikelse för en författare när det brister i korrläsningen! Efter allt deras arbete!

  SvaraRadera
 6. Jag håller helt med om att vi läsare borde bli bättre på att ge förlagen feedback. En bra text är så mycket skönare att läsa än en slarvig text. Det är värt någon krona till på bokpriset för en text som verkligen blivit genomarbetad av proffs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En duktig lektör är guld värd.

   Radera
 7. Det blir mitt mål för resten av året, att höra av mig till förlagen om jag får tag i en slarvigt korrekturläst bok. Det har jag inte ens tänkt på att man kunde göra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är bra om vi läsare börjar reagera lite till mans.

   Radera
 8. Håller med dig om att vi inte ska godta sånt som inte är bra. Att blogga om det är ju ett sätt. Vet dock inte om förlagen lyssnar... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om de läser bloggar, men en massa mail borde väl kanske få dem att reagera.

   Radera
 9. Det var en bra idé, att man ska börja påpeka för förlagen om en bok är dåligt korrekturläst :)

  SvaraRadera
 10. Ja det måste naturligtvis vara tråkigt för en författare om den färdiga boken inte är korrekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen trist, eftersom det inte är många som tänker på att det är förlaget som har brustit i sitt åtagande, inte författaren.

   Radera
 11. Lite fel är ok tycker jag också. Omöjligt att hitta allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trycksfelnisse lever trots all teknik.

   Radera
 12. Några småfel kan jag förlåta, men systematiska fel är jag mindre förlåtande för. Om samma ord är felstavat eller om samma kommateringsfel är återkommande genom hela boken blir jag väldigt irriterad och ledsen för författarens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen trist, för en god författare är oftast ingen duktig grammatiker.

   Radera
 13. Ja, det är riktigt tråkigt att författaren får "skit" för att förlagen inte hjälpt dem tillräckligt med att korrläsa deras manus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle kunna tänka mig att det handlar om besparingar och det är tråkigt.

   Radera
 14. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Jag gillar att de ofta har samhällskritik invävda i sig, det ger en bild av tidsandan. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst "50 nyanser av..." men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst 50 nyanser och den innehåller en del grodor. Läste den på skärm, vilket jag inte riktigt gillar så den upplevelsen var inget kul.
   Dessutom var boken i sig ingen höjdare.

   Radera