tisdag 8 oktober 2013

Flickan med pappersblommorna

Strax innan årets Bokmässa i Göteborg kom Maria Gustavsdotter ut med sin andra bok om Aurora Ekblad, en ung ogift kvinna med smak för detaljer. Kulisserna utgörs av kuststaden Uddevalla i ett tidigt 1800-tal. Maria är säker i sin research och här kan förmodligen många uddevallabor känna igen sig."Flickan med pappersblommorna" är en fristående fortsättning på "Flickan på kyrkogården". Båda böckerna är pusseldeckare a la Agatha Christie.
Maria tar ett intressant och lite annorlunda grepp genom att lägga till ett "jag" som delar med sig av sitt liv helt utanför den allvetande berättarrösten. Det här jaget är ett extra spänningsmoment, som driver läsaren framåt i boken.
Maria använder äldre ord och uttryck i lagom proportioner, vilket gör att läsaren känner sig förflyttad bakåt i tiden. Detta utan att texten blir stabbig och svårläst.Huvudpersonen Aurora är enligt min mening stundtals lite blek, hon borde tagit mer plats och agerat mer aktiv detektiv.
Kartan över Uddevalla och personregistret i början av boken ger pluspoäng.

Personligen tycker jag mer om Maria Gustavsdotter i trilogin "Fem pärlor till Jungfruns krona" där hennes berättarkonst blommar ut på ett helt annat sätt. Likaså "Helenas Hämnd" där Maria visar sin verkliga storhet som författare.

Flickan med pappersblommorna finns att köpa här och här.

Relaterade inlägg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar