måndag 7 oktober 2013

Liza Marklund i morgonsoffan

Vid mitt morgonkaffe möttes jag av Liza Marklund i TV-rutan. Deckare är som bekant inte riktigt det jag väljer att läsa i första hand, såvida de inte utspelar sig i historisk miljö. Men när jag hörde Ibsen och "Ett dockhem" nämnas lystrade jag till.

Liza Marklund


Liza berättade att hon hämtat inspirationen till sin senaste bok "Lyckliga Gatan" från Ibsens Nora som lämnar sin man och sina tre barn genom att gå ut, slå igen dörren och försvinna.
Där Ibsen satte punkt har Liza så att säga fortsatt att skriva. Tanken på hur en kvinna kan överge sina barn för att hon vill, lockade Liza till en fortsättning.
En intressant tanke, som hon i och för sig inte är ensam om, men ett tema som kan landa precis var som helst.
Nog är det så att det mesta, för att inte säga allt, redan är omskrivet i litteraturen. Att hitta något helt nytt är inte längre möjligt. Men det går att vrida och vända på allt och hitta nya vinklar, tillsätta ingredienser där de inte väntas dyka upp och sedan röra med den stora sleven. Då blir det till en ny brygd att läppja på.
Tankar som jag tar med mig utmed den väg som jag vandrar i skapandet av "Min är Skulden".

4 kommentarer:

 1. Jag läste mycket av Liza Marklund förut men jag har helt kommit av mig när det gäller hennes böcker.

  Jag har en något udda bokidé och det är nog därför jag aldrig kommer mig för att skriva manuset eftersom tankarna spretar åt alla håll. Men skam den som ger sig. Jag har börjat skriva i stort sett alla längre texter i Scrivener och det gör arbetet mycket mer strukturerat, men det hjälper i och för sig inte om man inte har sin outline någorlunda färdig :-)

  // Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scrivener har jag inte hört talas om. Var hittar jag det?

   Radera
 2. Du har blivit taggad hos mig:
  /Caroline - Bland böcker
  http://blandbocker.blogg.se/2013/october/book-shuffle-tag.html

  SvaraRadera