torsdag 17 oktober 2013

E-böcker i min värld

Det händer att jag har svårt att anpassa mig till utveckling. Om e-boken är utveckling är jag ambivalent. För det första gillar jag att se mina böcker i hyllan och för det andra gillar jag att ta på dem. Jag har heller inte anammat tanken att läsa en hel bok på skärmen.

En enda bok har jag läst som e-bok och det var "Femtio nyanser av honom".
Hur blev det då på detta viset? Jo, jag ville ha tag i boken på rödaste rappet därför att jag skulle delta i en bloggtävling. Därför läste jag också snabbt och effektivt. Missade säkert ett och annat, men jag minns att jag var besviken.

Läs gärna min recension!

Och nu fattas det en bok i min hylla. Men en tanke slog mig. Jag skulle kunna tänka mig ett program i min dator som var uppbyggt som en bokhylla med fiktiva bokryggar där jag kunde plocka ut min bok och och slå upp en sida och läsa. Sen i vändningarna som jag brukar vara, kanske detta program redan finns?

Fler och fler förlag erbjuder e-bok som recensionsex. Något som Bokföring enligt Monika funderar över. Men jag tycker nog att en fysisk bok är det minsta jag kan begära i ersättning för en recension. Det är som jag ser det ett arbete, åtminstone då det gäller böcker jag i annat fall troligen inte skulle ha läst. Måste tillägga att det ibland är tack vare recensionsex som jag upptäckt nya författare och det är inte så dumt.

12 kommentarer:

 1. Jag håller med. En bok skall vara en pappersbok som man kan ta på. Jag har mycket svårt för de digitala böckerna.

  SvaraRadera
 2. Kloka funderingar. Speciellt biten om att vi på sätt och vis utför ett arbete för förlagen och vår betalning är ju faktiskt boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att förlagen köper tanken. Jag tänker framföra den i fortsättningen när jag blir erbjuden e-bok.

   Radera
 3. Jag håller med dig och det där om att vi faktiskt ger förlagen reklam har jag funderat lite över, att skicka en fysisk bok kostar en del men det måste ju ändå vara en rätt billig form av reklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken kostar dem förmodligen mindre än portot.

   Radera
 4. Mycket bra sagt. Jag håller med dig. Recensionsex är ju lika med reklam för utfört arbete. Jag har svårt för e-böcker och föredrar pappersböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får "gadda" ihop oss och kräva pappersböcker :).

   Radera
 5. Älskar min läsplatta! Tycker det är så skönt att få med en handfull böcker i väskan och att man kan ta med en tegelsten som Wolf Hall utan att bryta ryggen. Har inte heller behovet av att se alla böcker i bokhyllan längre, var väldigt nöjd när jag återupptäckte biblioteket för ett par år sedan :) Men tycker däremot gott att du kan kräva att få en pappaersbok av förlagen om det är vad du tycker om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att jag kommer att vänja mig så småningom :).

   Radera
 6. Det är trots allt så att en ebok kostar mycket pengar den också. Den har alltså ett värde, som inte är att förakta. Varje ebok man får som recex innebär faktiskt en utgift mindre och en läsupplevelse på köpet.

  SvaraRadera
 7. Hittade det här inlägget när jag surfade runt lite, och undrar hur det har gått? Får du fler pappersböcker med de argumenten? Jag funderar lite över vad en ebup-fil egentligen kostar förlagen. Har du någon info om det nu när du gett ut en bok och sett själva processen med att ge ut en bok från insidan? :)

  SvaraRadera