fredag 7 juni 2013

Bokbloggsjerka vecka 23

En fredag mitt uppe i den svenska försommaren när den är som bäst. Mellan mina olika bokprojekt passar jag på att besvara veckans fråga i bokbloggsjerkan. Denna gång är uppgiften att fundera över hur genrebunden jag är, d v s hur pass allvarligt ser jag på att boken verkligen tillhör den genre som utlovas.

Historisk gladfakta blandat med rena falsarier är den genre jag läser för tillfället.

Om jag är sugen på att läsa en thriller, så blir jag förstås fruktansvärt besviken om boken jag valt visar sig vara något helt annat än just en thriller. Men väljer jag en bok lite på måfå och det råkar bli en spänningsroman fastän jag kanske tänkt mig romance, så kan jag bli glatt överraskad istället. Vilken genre jag vill läsa är lite bundet till vilket humör jag är på och i vilket syfte jag ska läsa.  Just för dagen är mitt syfte mycket "studie" och bilden representerar väl vad jag valt att läsa. Kanske kan det kallas för "historisk gladfakta"? Tror jag uppfann en ny genre i detta nu.
På senare år har många nya genres kommit till eller snarare så har vi fått en mer specificerad och nyanserad uppdelning mellan olika sorters böcker. Vilket gör att jag förväntar mig en bok inom ramarna för den genre som är angiven.

28 kommentarer:

 1. Men visst är det spännande att bli överraskad också? Jag gillar när det tänjs på genregränserna och inte är så förutsägbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och då kanske man faktiskt läser en bok, som man annars inte skulle ha gjort.

   Radera
 2. Ja, det blir svårare och svårare att veta vad det är för en bok man har framför sig egentligen när det finns så många undergenrer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att undergenrerna blir fler för varje dag.

   Radera
 3. Mest är det väl så att om en bok beskrivs som att tillhöra en viss genre och jag väljer den tack vare beskrivningen, så blir i alla fall jag besviken om det inte är sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i stort, men man kan bli positivt överraskad också.

   Radera
 4. Historisk gladfakta låter som en fantastisk genre :) Blir sugen redan nu.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker väldigt sällan på genre. Men liksom Anna gillar jag överraskning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ganska mycket på genre och vad det egentligen står för.

   Radera
 6. Baksidestexten är A och O och måste beskriva rätt - då kan genren få vara lite hur den vill, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker jag att baksidestexterna inte stämmer så bra.

   Radera
 7. Jag tror jag går mer efter baksidetexten när jag ska försöka lista ut vad jag är sugen på, så just genren tänker jag inte så mycket på, tror jag.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det ibland är så svårt att hitta en bok som börjar så som jag vill att många böcker ska göra...att man ska kasta sig in i handlingen. Segar boken iväg så hinner man ju bli less innan och många gånger till hör dessa böcker fel genre, jag tror jag ska få läsa något den inte är. Och boken skulle ju få en rättvisare chans om den fick vara det den äroch inte låtsas vara någonting annat.

  SvaraRadera
 9. Tycker också att det är viktigt hur boken börjar och då vill jag att det ska märkas vilken genre det är redan från början.

  SvaraRadera
 10. Jag har inte funderat så mycket på det, jag läser lite det som kommer i min hand. Blir jag jättesugen på en deckare läser jag Viveca Sten, men överraskad blir man inte.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många spännande tankar som kommer fram när det gäller genre och dess betydelse.

   Radera
 11. Jag tror jag skulle bli mer besviken om jag tänkt mig romance och det blev spänning:-) Det bästa är när jag inte vet vilken genre författaren tänkt sig, då blir jag mest positivt överraskad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar när det är lite blandning av olika genrer i samma bok.

   Radera
 12. "Historisk gladfakta" lät nice, kan jag nog tänka mig att läsa:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha... ja det ordet kom jag på precis när jag skrev.

   Radera
 13. Du har blivit taggad hos mig: http://alkb.se/tag-sommarlasning

  Inget tvång!

  // Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
 14. Jag är ganska genrebunden när jag väljer bok, men sen tycker jag det är OK om författaren inte är det, så länge som boken är bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna lite luddiga gränser avseende genre för mig.

   Radera
 15. Tänkte bara säga att jag taggade dig om sommarläsning ^^
  http://fantasygrottan.blogg.se/2013/june/sommarlasning.html

  SvaraRadera