måndag 11 november 2013

Ord som utgått ur sortimentet

Ord är en vara som det finns gott om och är alldeles gratis att använda. Ändå anses det allmänt att vårt språk blir allt fattigare. Vet inte riktigt vad jag ska tro om det, vi får och använder massor med ord från andra språk och andra kulturer. Vissa i originalskick andra förvanskade och försvenskade.


Jag gillar ord, både svenska och andra. Naturligtvis vurmar jag extra för de där lite gammaldags och kanske nästan bortglömda orden. Och härom dagen hittade jag en webbsida som fick mig att le, Glömda Ord.Tänk att varje dag använda ett ord som utgått ur vårt sortiment. Då kan vi hålla liv i det ordet och med lite tur så överlever det till nästa generation.


Idag, måndagen den 11 november är ordet "pluska". Det tråkiga med pluskor är att de nu för tiden är tomma på det innehåll de var avsedda för. Till och med innehållet har utgått ur sortimentet.
Och som kronan på verket meddelar mitt stavningsprogram att ordet pluska inte finns.  Den alldeles äkta pluskan på bilden har tillhört min farfar, lanthandlaren och innehåller några äkta mynt. Utrymme för plastkort saknas.
Har du någon egen pluska?


6 kommentarer:

 1. Jag har ingen, men nu när du skrev om ordet så kände jag igen pluska :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är ett härligt ord.

   Radera
 2. Åh, vad mysigt! Den sidan ska jag kolla upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är kul. Kommer också att titta dit då och då.

   Radera
 3. Hahaha, jag köpte faktiskt en variant av pluska i Amsterdam, för att ha mynt i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul... Myntens tid kanske inte är helt förbi :).

   Radera