onsdag 1 mars 2017

Tid, ett intressant fenomen

Tid är abstrakt och totalt ogreppbart. Det är något, som existerar och ändå inte. "Jag har inte tid", tror jag att de flesta av oss säger dagligen eller åtminstone nästan dagligen. Vad menar vi egentligen? Vad då inte ha tid? Vi har alla exakt lika många timmar per dygn. Däremot är vår sammanlagda tid på jorden individuell.

Hur kom jag nu att tänka på detta? Jo, min redaktör är lite försenad på grund av vab och jag fick en tom vecka i min planering. Och just precis nu har jag alltså fått tid jag inte räknat med. Men å andra sidan är releasedatum bestämt, så summan av kardemumman är att jag får jobba lite mer och lite hårdare längre fram. För tiden är fortfarande en fastställd mängd dagar fram tills dess boken ska finnas på bokhandelsdiskarna.

Alltså fyller jag den "tomma" veckan med att skriva på uppföljaren till "Manglade dukar och vikta servetter" och kanske, kanske petar jag lite i julromanen "Den magiska misteln".

4 kommentarer:

 1. Tid är jätteintressant! Varför säger vi att tiden går, vilket gör oss stressade, när vi istället kunde säga att tiden kommer. 2018 kommer mot oss. Vi kan sätta oss i favoritfåtöljen och vänta. Ingen stress alls.

  Om nu tiden är linjär vill säga. Vi fick den linjära tidsuppfattningen på 1800-talet. Innan dess hade de flesta en cirkulär tidsuppfattning. Vår, sommar, höst och vinter återkom varje år. Då efterfrågade man de äldres åsikter och kunskaper, för de hade upplevt många vårar. Idag ska allt utgå från ungdomen, för med vår linjära tidsuppfattning står de äldre med gammal värdelös kunskap, för det är kunskap från en punkt långt tillbaka på tidslinjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden kommer ... naturligtvis är det så. Det ska jag verkligen försöka ta till mig.
   Personligen gillar jag den cirkulära tidsuppfattningen, men den saknar ju helt förankring i vårt moderna samhälle.

   Radera
  2. Så bra formulerat, jag har nog själv den cirkulära tidsuppfattningen, men det tror jag har att göra med ålder i mitt fall. Att jag med tiden börjar se sammanhang och mönster i livet, då fungerar det inte med en linjär tidsuppfattning. Tack för ett intressant inlägg!

   Radera
  3. Håller med dig Annette, har också börjat fundera över sammanhangen och kan ana mönster i det som sker.
   Men jag ska fundera en vända till innan jag slänger ut mig "jag har inte tid".

   Radera