fredag 31 mars 2017

Research ... om det tycker jag ...

... en hel del. Veckans fråga hos Annikas Litteratur- och Kulturblogg fick mig att gå igång trots att jag inte tänkt vara med. Jag hade lovat mig själv att inte hänga så mycket på nätet den här helgen. Funkar inte alls bra, två inlägg idag.

Hur viktigt är det med research tycker du? Kan det bli för mycket ibland, stör det dig när författaren inte verkar ha någon aning om vad denne skriver, etc.

Det kan aldrig bli för mycket research, men vissa författare skriver oss läsare på näsan med att redovisa allt de vet. Då blir det för mycket. Som författare måste man veta en massa saker som man aldrig berättar. Om historien känns riktigt genomarbetad och trovärdig har författaren med största sannolikhet gjort en gedigen research.

Jag läser som ni vet gärna historiska romaner. Vissa författare tycks inte ha en susning om i vilket århundrade de befinner sig. Jag blir så besviken när kläder, mat, seder och annat inte stämmer det minsta. Allt kan vi inte veta om förfluten tid, men det finns bra skriftliga källor som är tämligen omfattande och heltäckande åtminstone tillbaka till reformationen i vårt land.

Visst kan man blanda och ge, men då är det fantasy som exempelvis Game of Thrones och då tycker jag att författaren har fria händer att skapa sin egen värld.

14 kommentarer:

 1. skriva på näsan får man inte göra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strängt förbjudet ... Händer det ska redaktören stryka.

   Radera
 2. Ja det känns extra viktigt med bra research i historiska romaner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men trots det smyger sig felen in ibland.

   Radera
 3. Så bra skrivet! Nu lyckades du formulera allt jag ville säga på min egen blogg men inte riktigt kunde sätta ord på. Precis så!

  SvaraRadera
 4. Jag vet många författare som verkar stoltsera lite med allt de lärt sig genom sin research. Det uppskattar jag inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller. Men jag också hur svårt det kan vara att inte skriva allt man vet ;)

   Radera
 5. Håller verkligen med i det du skriver! Jag vill varken bli skriven på näsan eller få felaktig information, och att fantasy där får författaren hitta på allting hur de vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå är det svårt att låta bli att skriva någon på näsan. Jag gör det jämt och får stryka :)

   Radera
 6. Märks att du är väl insatt! Mycket bra skrivet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag skriver på näsan jag också ... Och då blir det stryka av.

   Radera
 7. Svar
  1. Den här veckan blev det inte mycket till diskussion ;)

   Radera