måndag 12 januari 2015

Bröderna Birgersson, en opålitlig trio

Erik
Valdemar
Magnus


Valdemar blev kung redan som barn. Magnus var en hertig sugen på makt och Erik tycks ha varit "alls ingenting".
Det är bland dessa såta herrar som Sissela Konradsdotter lever en tid. De påverkar henne och hon påverkar dem. Kung Valdemar tar nog inte sitt regerande på så stort allvar som han borde. Vilket öppnar dörren för ett blodigt övertagande av Magnus.
I släptåg har han den unge Erik, som också vill bli någonting istället för alls ingenting. Men Erik dör strax efter det att Magnus bestigit tronen. Syskonkärlek är det verkligen inte tal om och Valdemar sätts i fängsligt förvar för säkerhets skull.


En spännande tid i Sveriges historia då kungar, tronkrävare, herremän och kyrkans folk samsas på samma arena.
För mig är det en nervkittlande tidsresa och en ynnest att få uppleva denna tid i sällskap med karaktärer som jag själv har uppfunnit.

Jag har nått fram till mitten av "Stenhuggarens dotter" och jag kämpar och gråter tillsammans med Sissela.

Dick Harrison har skrivit en fantastisk bok, "Jarlens sekel" som jag rekommenderar varmt till alla som är nyfikna på vår historia.

6 kommentarer:

 1. Historiska romaner är ett bra sätt att lära sig historia på!

  SvaraRadera
 2. En väldigt spännande tid med mycket action. ;) Kan tänka mig att den passar för fiktion eftersom det ger utrymme att skarva lite då källorna ju ibland är knappa :) PS Fick hem Drottningkronan idag så nu blir det till att läsa den och Helenas hämnd så jag kommer i fas med böckerna i Släktenserien ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu får du läsa på ;). Och visst hände det mycket även här i landet, vilket inte alltid framkommit i historieböckerna.

   Radera
 3. Den här borde jag läsa som vuxit upp med Nyköpingshus i närheten på somrarna. Tack för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dick Harrison kan verkligen historia. Han är fängslande från första till sista sidan.

   Radera