tisdag 10 juni 2014

Norrsken av Frida Skybäck

Jag smakar av historiska romaner med samma intensitet som jag njuter av ett gott vin och en bit mörk choklad. De senaste dagarna har jag delat min fritid med Cecilia på Rosenlund.
"Norrsken" är skriven av Frida Skybäck och utgiven på Forum. Frida har tidigare skrivit två romaner som jag inte läst. "Norrsken" utgör första delen av en tänkt trilogi och speglar livet hos en svensk överklassfamilj vid 1800-talets mitt.
Här finns alla nödvändiga ingredienser såsom dottern som vill vara till lags samtidigt som hon vill bryta sig loss och skapa ett eget liv, den undflyende fadern och den förkrossade, men känslokalla modern. Här finns också farmor och de två yngre systrarna, en ungdomskärlek som försvinner och en tilltänkt äkta make.


Frida Skybäck blandar korten väl och delar ut dem till läsaren, ett efter ett. Hon närmar sig en lösning, men snuvar huvudkaraktären Cecilia på det goda livet. Kanske sker det lite för ofta och inte alltid på ett övertygande sätt, men i fantasins värld är allt både möjligt och tillåtet.
Intrigen är strålande och de vändningar som historien tar ger spänning och spänst åt berättelsen även om det egentligen inte händer så mycket. "Norrsken" är ett måste för alla som gillar romaner som utspelar sig i vårt lands dåtid. Och jag ser fram emot fortsättningen och håller tummarna både för Frida Skybäck och för Cecilia.

Andra bloggar om "Norrsken"


Frida Skybäck är född 1980 och är lärare i språk och historia. Hon inspireras av dagböcker skrivna av tidigare generationers kvinnor och målet med hennes författarskap är att skapa komplexa och intressanta kvinnogestalter och ge dem en plats i historien.

Följ Frida på facebook!  


4 kommentarer:

 1. Tack för länken :) Jag blev lite besviken på slutet, men inser ju att det beror på att det ska komma en fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så kände jag också. Men vi får ge oss till tåls tills fortsättningen kommer.

   Radera
 2. Jag gillar författarens intention, att skriva in kvinnor i historien, men historiska romaner brukar inte tilltala mig, jag gillarmest samtida romaner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att inte alla tycker lika :).

   Radera