tisdag 3 juni 2014

Peter Brown, soldat i en annan tid och i ett annat land

För över hundra år sedan avled en man vid namn Peter Brown i Kapstaden i Sydafrika. Ingen särskilt märkvärdig händelse i sig, men den omständighet att han sades vara svensk och dessutom var dekorerad med Viktoriakorset har postumt upphöjt honom till en forskargåta av rang. 

I mars 1879 stormade engelska trupper det berg där klanhövdingen Morosi förskansat sig för att i akt och mening komma undan att betala skatt till den brittiska överhögheten.
Bland soldaterna i stormtruppen befann sin trooper Peter Brown. Han hade tagit sig över ett fält och befann sig precis nedanför berget.
Under ett klippblock mitt ute i det öppna landskapet hade två skadade soldater sökt skydd. De ropade på hjälp och bad om vatten. Då greppade Peter Brown en vattenflaska och sprang den nästan tvåhundra meter långa sträckan rakt genom kulregnet.
Utan att ta skydd gav han de skadade vatten. En kula träffade honom i underarmen och han tappade flaskan. Enligt ett ögonvittne plockade han upp den med den andra handen och fortsatte att ge soldaterna att dricka. Ytterligare en kula träffade Brown, den här gången i benet och han kastades in under klippblocket och blev liggande.

På grund av sin hjältemodig insats blev han dekorerad med Viktoriakorset. Vid detta tillfälle sägs han vara svensk.
Peter Brown dör i Kapstaden i september 1894 och där slutar alla spår. Men jag är säker på att någon gång, någonstans kommer någon att finna den felande länken som kommer att vara den utlösande faktor, vilken får hela historien att rullas upp framför våra ögon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar