söndag 17 juni 2012

Måns i Rödjarp

I mitten av 1600-talet bodde i Rödjarp i Adelöv socken Måns Larsson och hans hustru. De hade med säkerhet en son, Lars Månsson. Lars var född omkring 1652. Förmodligen var det han som dog 1716 i Rödjarp.
Den gamle Måns hade en syster Ingrid boendes i Hulan.
På andra sidan sockengränsen i Hultsjö i Gränna bodde i början av 1600-talet Knut. Han fick två kända barn, Gustav och Anna. Gustav levde fram till 1652 och fick med säkerhet sonen Anders Gustavsson, som gifte sig med Anna Persdotter. Denne Anders dog tidigare än 1714. Tillsammans fick de Jöns 1686 och Måns 1689. Kanske fler barn, men inte som jag känner till. Barnen föddes i Svartemålen.


Kvar i Hultsjö bodde Anna Knutsdotter. Hon hann med tre äktenskap under sitt liv, vilket hon avslutade år 1688. Förste maken Per Persson från Östergötland lämnade plats till Olof Svensson som i sin tur också fick se sig överlevd av hustrun. År 1670 äktar Anna sin tredje make, den förmodligen något yngre Jon Larsson. Denne Jon skulle kunna vara bror med Måns i Rödjarp. Skulle kunna alltså, här träffar vi på den typ av antagande som jag kommer att göra till verklighet i romansviten om släkterna i Holaveden.
Med sig i boet hade Jon sonen Jon Jonsson. Vad Anna tillförde i form av avkommor vet vi inte. Vi vet inte heller om Anna nu är för gammal för att få fler barn. Jon och Anna lever tillsammans i 18 år innan hon dör 1688.
Jon tröstar sig med Marit Nilsdotter och får fostersönerna Nils och Mårten Svensson. Deras far var Sven från Mickelstorp. Sven hade fler barn om jag inte har fel för mig eller är det barnbarn jag far efter. Svårt att hålla isär generationerna. Får kika på detta vid ett annat tillfälle.
Dessa är några av de figurer som kommer att inta sina platser i berättelsen om Holavedsbrudarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar