söndag 5 april 2015

Vägen till dina rötter i En smakebit på søndag


Påskdagen uti nådens år 2015. Solen skiner men en kylig vind från norr håller temperaturen i schack.
Det är dags för En smakebit på søndag hos bloggen Flukten fra Virkeligheten.Med risk för att bli tjatig för alla som följer min blogg så tänker jag ägna ännu ett inlägg åt en handbok i släktforskning, nämligen "Vägen till dina rötter" av Ewa Johansson Nilsson.
Intresset för släktforskning/personforskning har jag haft med mig sedan tidigt 1990-tal och detta har legat till grund för mitt författarskap.


Smakbiten är hämtad från kapitel 14 Lite om livet förr. Släktforskning innebär så mycket mer än insamlandet av namn och årtal.

Läs mer om boken här!
38 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Det känns skönt att tänka tid utan minuter och timmar. Det känns mer... äkta? Mer liv?
  Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vore det skönt att slippa fokusera på tiden så mycket.

   Radera
 2. Jag gillar det sättet att räkna tid och det är väl så jag gör, oftast, för att komma ihåg när saker hänt, typ "det var samma år som x föddes" :)

  SvaraRadera
 3. Jeg har drevet med slektsforsking siden 2001, og synes det er utrolig spennende. Mest i Norge, men har aner i Sverige også. Skal ta en nærmere titt på innleggene dine :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som släktforskar tycks bara blir fler och fler.

   Radera
 4. Det där med annorlunda tidsuppfattning är jätteintressant. Man hade inte vår linjära tidsuppfattning, utan mer en cirkulär tid. Det kom en ny vår varje år, och det ena året var ofta det andra likt, så hur skulle man kunna se tiden som en linje?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och döden var närvarande på ett annat sätt och dessutom tillåten.

   Radera
 5. Jag tycker att det där med tidsuppfattning är väldigt intressant och att inte klocka allt lockar ibland. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När barnen var små hade vi en sommarstuga som låg lite avsides och där hände det att vi struntade i klockan. Vi hade inte ens koll på vilken veckodag det var.

   Radera
 6. Jag har inte gett mig på att släktforska själv, men både pappa och morfar har gjort en del släktforskning och det är alltid lika spännande att lyssna på. Det finns en hel del dramatik i släkten längre bak som det är spännande att höra om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår historia är ofta mer dramatisk än vi tror.

   Radera
 7. Haha härlig höra bonden förklara sin dotters ålder.
  Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 8. Intressant att man uppfattade tid på ett annat sätt för när man inte gick efter klockan.

  Min syster håller på mycket med släktforskning, och hon har alltid en massa kul detaljer typ att "de här förfäderna hade en gård som låg precis bredvid där det här köpcentret ligger nu och när mannen dog så ägde han bl.a. två spelbord och en sockertång i silver". Just de förfäderna verkar ha haft det bra åtminstone. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bouppteckningar gillar jag att läsa. Har blivit förvånad många gånger över hur pass välbeställda många trots allt var. Fast det var väl bara efter de som hade något av värde som det upprättades bouppteckningar.

   Radera
 9. Vilket sammanträffande! Min bror och jag satt faktiskt igår kväll och diskuterade släktforskning. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ... det är ett intressant ämne.

   Radera
 10. Jag var på en föreläsning om släktforskning och fick lära mig att alla gravstenar i Finland blivit fotograferade av släktforskare och är sökbara på nätet. Jag blev lite fascinerad av en sån energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fantastiskt, tycker jag. Vet att fotografering pågår i Sverige också.

   Radera
 11. Intressant ämne. Har svårt att tänka mig ett tristare sätt att tillbringa en vintersöndag än i en kall kyrka lyssnandes på predikan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att gudstjänsten var det som lockade utan snarare skvallret på kyrkbacken efteråt ;).

   Radera
 12. Intressant. Håller på att släktforska en del själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande att söka sina rötter.

   Radera
 13. Jeg har ikke drevet med slektsforskning selv og er egentlig ikke så veldig opptatt av familiebakgrunnen min, men synes det er artig når jeg tilfeldigvis får vite spennende ting, som f.eks. at min oldefar gikk i lære hos en veldig kjent typograf, som var døv, at min mormor antakelig var Norges første kvinnelige drosjesjåfør eller at jeg er i familie med Marit Bjørgen (Norges skidronning) sånn cirka 19 ledd bakover :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha en intressant och spännande bakgrund. Kanske kommer du själv att släktforska någon dag.

   Radera
 14. många gillar släktforskning. det är säkert väldigt spännande när man väl sätter igång. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är spännande när hela livsöden rullas upp och det är sådana som ligger till grund för trilogin Holavedsbrudar (som jag aldrig tycks bli klar med).

   Radera
 15. Har ikke drevet noe med slektforskning selv, men skjønner godt at det kan være interessant og lærerikt. Fin smakebit og fortsatt god påske :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande när man hittar livsöden och historier utöver det vanliga.

   Radera
 16. Interessant smakebit :)

  -Anette
  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera