fredag 31 augusti 2012

Kyrkornas Hemligheter

Jag är så stolt över "Kyrkornas Hemligheter". Vi har gjort ett strålande arbete, jag och Hanna Åhman. Hanna är en duktig fotograf med känsla för det där lilla extra. Att det sedan även är hon som står för layout gör inte det hela sämre.
Förra året vid den här tiden diskuterade vi bokens omslag. Vi stötte och vi blötte, vi höjde till skyarna och vi förkastade. Kanske lät vi något gå till papperskorgen som kanske hade blivit ännu bättre än det vi till sist enades om. Det var många viljor som skulle samsas, min och Hannas och så Eva och Jan på Isaberg Förlag AB. Naturligtvis var det så att våra förläggare hade en erfarenhet som vi saknade. Förra gången vi gav ut en bok gjorde vi det med oss själva som förläggare. Och med det vill jag säga att det inte är alltid som själv är bästa dräng.

"Kyrkornas Hemligheter" del 1.

"Kyrkornas Hemligheter" är tänkt som en inspirationsbok för alla som söker nya utflyktsmål och trevliga pausplatser att njuta av på olika vis. Det finns mer än 3400 kyrkor i vårt land och många av dessa har nära tusen på nacken. De berättar vår historia på ett sätt som vi inte tidigare har stött på. Och de visar på nya vägar att förstå hur vårt samhälle växte fram och hur det har utvecklats till det som idag är. Det är också i kyrkans historia som vi ser den enskilda individen. Här kommer bönder, torpare och dagsverkare till tals, inte bara kungar, präster och adel.
Utdrag ur boken:
Den som träder in i kyrkorummet i Drev kan inte undgå att fångas av alla de vackra små kransar och kronor som hänger på väggarna. En av kransarna är bunden med stor kärlek för att hedra lille Johan vid hans begravning i Drevs sockenkyrka. Det går fortfarande att läsa den blekta texten på minneslappen. Seden att hänga upp kransar på väggen på detta sätt kan ha varit vanlig i dessa trakter under 1800-talets första hälft, för att sedan dö ut i takt med att nya kyrkobyggnader togs i bruk.


Co-drivern fikar vid ett stenbord på kyrkogården i Bottnaryd.
Vi svenskar är ett fikande folk och miljöerna kring våra kyrkor inbjuder verkligen till att duka upp innehållet i utflyktskorgen. Och vi lever som vi lär. Välkommen att dela alla dessa smultronställen med oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar