måndag 19 maj 2014

Elisabet I av Anna Whitelock

Historisk gladfakta är en genre som jag uppfunnit alldeles själv. Och till denna genre hör definitivt Elisabet I av Anna Whitelock. Jag gillar böcker som är skrivna utifrån historisk sanning, men med berättarglädje. De ska också vara fria från pekpinnar och historiska floskler. De ska bara berätta.


Det har Anna Whitelock lyckats med. Medan jag läser känner jag mig precis som ett barn som sitter i brasans sken och lyssnar till en god historia. Drottning Elisabet har fascinerat mig länge. Vad det så här det var? Eller tänkte hon verkligen så? Varför blev det som det blev? Vad betydde egentligen hennes hälsa?
Att komma så här nära en historisk person hör inte till vanligheterna. Whitelock har gjort det på ett utmärkt och trovärdigt sätt samtidigt som det aldrig blir långtråkigt. Hennes insikt är avundsvärd och intresset är äkta och djupgående.
Själv kan jag inte låta bli att fundera på hur världshistorien hade sett ut om drottning Elisabet tackat ja till frieriet från vår svenske kronprins och sedemera kung, Erik XIV? Kanske tur för henne att hon slapp denna smått tokige svenske regent.

För mig som läst Philippa Gregorys böcker var boken om Elisabet I en aha-upplevelse. Och jag rekommenderar den varmt till alla som är intresserade av engelsk historia.

Elisabet I av Anna Whitelock är utgiven på svenska av Historiska Media.

Mer om denna mytomspunna tid i Englands historia finns att läsa i detta inlägg hos Johannas Deckarhörna.

4 kommentarer:

 1. låter väldigt intressant! tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är bra, men väldigt matig. Jag tog den i småbitar.

   Radera
 2. Åh, nu blev jag ännu mera sugen på att läsa den här boken. Har också läst Phlippa Gregory och en hel del annat, men kan inte riktigt få nog av ätten Tudor. Kör en grej om det imorgon som uppföljning till Wolf Hall som recenseras idag. Titta gärna in då om du har lust :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då måste du bara läsa Elisabet I!

   Radera