tisdag 6 maj 2014

Mycket på gång

Om och om igen får jag revidera mina läsplaner. Inför ett viktigt möte nästa vecka behöver jag repetera delar av vår historia och det gör jag bäst genom att läsa dessa två böcker. "I miraklers tid" skriver Maja Hagerman och Claes Gabrielson  spännande och inlevelsefullt om våra medeltida kyrkor. De berättar så att nackhåren reser sig på mig och jag får gåshud på armarna.
De visar på kultplatser och hemliga relikgömmor på ett sätt som ingen annan kan.I "Spåren av kungens män" berättar Maja Hagerman om hur det var när Sverige blev kristet då vikingatid övergick till medeltid.
Hon visar på de krafter som tog vårt land mot kunskap och upplysning. Hon vänder och vridet på nya rön, sätter dem i ett sammanhang och hon tydliggör ett mönster som jag tidigare bara har anat.

Dessa två böcker rekommenderar jag varmt till alla som är intresserade av vår historia. Eftersom de har några år på nacken kan de kanske vara svåra att få tag på, men ibland dyker de upp här.


2 kommentarer:

  1. Ser att du läser nya biografin om Elizabeth I just nu. Blir lite avundsjuk nästan... :) Länkar till din recension av Carolines arv idag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elisabet I är fullmatad av spännande läsning. Men jag får låta henne vara några dagar. Måste repetera lite annan historia först.

      Radera