torsdag 4 juli 2013

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Jag känner mig som överkörd av en ångvält. Det är Ove som har kört över mig. Han kunde köra bil, åtminstone Saab, men inte ångvält. "En man som heter Ove" har alltid funnits i mitt hus - jag är gift med en. Fredrik Backmans Ove inhandlades på förra årets bokmässa som en present till min Ove och för att han inte skulle titta snett på de kassar som var fyllda av "mina" böcker.
Tiden gick och min Ove läste om Fredriks Ove och gav den tummen upp. Jag trodde att det var en humorbok och lät den alltså bero.
Nu har jag läst. Till att börja med skrattade jag gott. I mitten av boken visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka. Sedan skrattade jag igen och grät.
"En man som heter Ove" är en underbar historia, som bär så mycket av den svenske mannen ur denna generation inom sig. Igenkännande är väsentligt för om en bok kommer att nå framgång eller inte. Den här boken har ett inbyggt framgångskoncept som känns fullständigt naturligt.
 "Och tid är en märklig sak. De flesta av oss lever bara för den som ligger framför oss. Om några dagar, några veckor, några år. En av de plågsammaste stunderna i varje människas liv är förmodligen insikten om att man nått den ålder då det finns mer att blicka bakåt än framåt mot".
Dessa rader ur kapitel 39 säger allt om denna bok. Och du, som av en händelse ännu inte läst boken bör göra det! Den kan inte lämna någon oberörd. Köpa ditt alldeles egna exemplar går utmärkt att göra här eller här.
Nu vill jag se Ove på film. Kolla ska ni få se vad som komma skall!

Andra som också bloggat om "En man som heter Ove":
Relaterat inlägg: Min sommarläsning.

4 kommentarer:

 1. Jag ser också fram emot ett se Ove på vita duken :)
  /Caroline - Bland böcker www.blandbocker.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar just vem som kommer att spela rollen som Ove?

   Radera
 2. Härlig recension av en mycket bra bok! Ser fram mot filmen :)
  http://bokdamenblog.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ove något utöver det vanliga.

   Radera