fredag 26 juli 2013

Bokbloggsjerka vecka 30

Sommarvärmen hänger sig envist kvar trots att vi nu har passerat fruntimmersveckan. Och ännu en fredag är här och med den, bokbloggsjerkan.

Den här gången är uppgiften att ge exempel på författare som verkligen vet hur man skapar intressanta karaktärer.

Måste erkänna att jag har mina "käpphästar" i det här sammanhanget. Först och främst Rosamunde Pilcher. Hennes karaktärer är så fint mejslade och stämmer så perfekt in i de miljöer där de placeras.
Hon presenterar sina karaktärer utan att gå till överdrift med vare sig en massa konstiga, egenuppfunna adjektiv staplade på varandra eller tomma klyschor. Med enkla medel bygger hon personligheter, som sedan lever och verkar i samstämmighet med vad man kan förvänta sig av just en sådan karaktär.Med beröm godkänt får också Peter Robinson, som jag nu för första gången läser. Kriminalromaner är som bekant inte min favoritgenre. Men jag läser "Efter alla år av saknad" just för att studera hur han bygger sina karaktärer och beskriver miljö.
Har inte kommit så många sidor in i boken än. Men jag är redan förtjust i hans sätt att berätta en historia.


Naturligtvis finns det många, många fler författare som är duktiga på att skapa intressanta karaktärer. Och i det här sammanhanget får vi absolut inte glömma bort Astrid Lindgren och inte heller Maria Gripe.
Är det inte så att det är förmågan att modellera fram trovärdiga karaktärer som gör en författare till en god författare?

 Mer om Rosamunde Pilcher:

20 kommentarer:

 1. Peter Robinson är jag inte alls förtjust i. Två böcker har det blivit av honom, men u blir det inga fler :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är som sagt inne på min första bok av honom, så vi får se vad mitt slutgiltiga omdöme blir.

   Radera
 2. Peter Robinson är ojämn tycker jag och hans fristående roman gillade jag inte alls.

  Annika (http://alkb.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande och se hur den här boken utvecklar sig. Har blivit rekommenderad att läsa honom, så jag lovar att återkomma när jag läst ut boken.

   Radera
 3. sv: helt ärligt så har jag påbörjat två Buthler och Öhrlundböcker utan att ta mig igenom dem, MEN de två senaste har jag läst och verkligen gillat... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha... Jag försökte börja på Stieg Larssons böcker flera gånger. Kom ingen vart... Men så en dag fattade jag "galoppen" och då sträckläste jag.
   Har än idag inte kommit på vad det var jag inte gillade från början.

   Radera
 4. Robinson är lite ojämn tycker jag och efter att först ha gillat de första tre böckerna jag läste är jag nu mera svalt inställd. Gripe och Lindgren har skapat många karaktärer att ta till sitt hjärta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att Robinson inte är så given som jag trodde från början.

   Radera
 5. Jag håller med om Peter Robinson, fast visst alla böcker är inte lika bra. Men vem gör alla i en serie lika bra. Gillar Alan Banks.
  Hoppas det blev rätt nu, paddan stavar så konstigt.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paddor är inte att lita på :). Robinson är en ny bekantskap för mig. Intressant med alla olika tankar kring hans böcker.
   Nu kanske jag blir tvungen att läsa fler än en.

   Radera
 6. Var länge sen jag läste något av Peter Robinson, men jag gillade de böcker som jag har läst. Kul med bilder på författarna.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Alan Banks i Tv-serien, men har inte kommit så långt i boken än. Än så länge håller han dock måttet.

   Radera
 7. Astrid Lindgren kunde verkligen konsten att skapa intressanta karaktärer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad hade världen varit utan Pippi.

   Radera
 8. Borde göra som du och läsa mer i studiesyfte för att verkligen tänka på hur karaktärer och miljöer beskrivs. Blir så lätt att jag läser av bara farten och sen inte riktigt vet varför jag gillade en bok. Ska tänka på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig blir ibland studiesyftet en belastning och jag har svårt att bara nöjesläsa. Det gäller att hålla en bra balans.

   Radera
 9. Ohh, evigheter sen jag läste Pilcher! Robinsson, däremot, honom läser jag allt av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad jag ska tycka om Robinson än. Men du gillar honom, förstår jag.

   Radera
 10. Jag har inte läst någon av dem (förutom Lindgren och Gripe då förstås) men det var roligt att se vad olika alla svarade i den här jerkan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många spännande svar, tycker jag också.

   Radera