fredag 12 juli 2013

Bokbloggsjerka vecka 28

Attans vilken svår fråga Annika bjuder på i veckans bokbloggsjerka.

Känner du till en karaktär i en bok som fått ett annat namn i filmatiseringen av densamma? Vad tycker du i så fall om det?
Problemet för mig är att jag sällan ser film. Jag har också en förmåga att bli besviken då det gäller filmatiseringar av böcker om jag läst boken först. För mig är ett namn på en karaktär synonymt med vissa personlighetsdrag hos den karaktären. Jag kan till och med hänga upp mig ett utseende
Minns särskilt väl när jag såg filmen om Arn. Cecilia var en stor besvikelse. Så ett namnbyte för mig skulle innebära att hela karaktären rasade ihop som ett korthus.

Som författare är jag själv väldigt noga när jag döper mina karaktärer. Namn associerar till så mycket. Naturligtvis olika för olika människor. Men jag skulle ha svårt att ge mina karaktärer trovärdiga drag och handlingsmönster om inte deras namn för mig stämde överens med deras personlighet. Vilket då i en förlängning skulle göra mig djupt besviken om någon filmregissör skulle få för sig att byta namn på dem.

Det här med karaktärernas namn har tidigare i år stötts och blötts i Debutantbloggen. Intressant att läsa hur dessa författare känner inför sina karaktärers namn.

Relaterat inlägg: Att boosta karaktärer.

8 kommentarer:

 1. Ja, så är det ju, jag associerar också vissa egenskaper till olika namn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur författare tänker när de accepterar namnbyten inför en filminspelning.

   Radera
 2. Personen i en bok blir ju till stor del sitt namn. Ser man namnet förknippar man det till vissa egenskaper så att byta namn på den inför en filmatisering förstör det för speciellt dem som läst boken innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om filmmakarna tänker på det.

   Radera
 3. När jag skriver är jag ju också väldigt noggrann med vad för namn karaktärerna får. Jag är ofta sådan att jag väljer namn med en betydelse som hänger ihop med en viktig egenskap hos en karaktär. Så jag skulle nog bli tokig om någon skulle döpa om mina karaktärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig till fullo. Men kom plötsligt att tänka på om nu det otroliga skulle inträffa att någon ville göra film på en av mina böcker. Då skulle jag kanske tillåta både det ena och det andra.

   Radera
 4. Håller med dig om att namnen är superviktiga! De måste passa karaktärerna för att öka trovärdigheten.
  Caroline - Bland böcker www.blandbocker.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har hänt att jag bytt namn på mina karaktärer under skrivprocessen just därför att namnen inte levde upp till personligheten.

   Radera