fredag 24 maj 2013

Bokbloggsjerka vecka 21

Då står det klart och tydligt fredag i almanackan igen. Den här veckan undrar Annika kort och gott om jag läser om böcker.
Och det händer, även om det är sällsynt. När jag väljer att läsa om en bok beror det oftast på att jag har en frågeställning inför den boken som jag vill försöka få klarhet i.
För det första har jag läst om böcker som jag läste i min ungdom. Då handlar det om klassiker som Montgomerys "Anne på Grönkulla" och "Pollyanna" av Eleanor H. Porter. Dessa var det länge sedan jag läste. Kanske är det dags igen. Skulle kunna testa dem på engelska för övnings skull.

 


Jag läser även om böcker för att jag vill studera exempelvis författarens miljöbeskrivningar eller karaktärer. Ibland är det språket som sådant som jag vill titta närmare på. Som exempel på detta kan jag nämna Rosamunde Pilcher och Nora Roberts.
Läsa om en bok för nöjes skull tror jag inte att jag skulle göra. Lägger nog hellre den tiden på något helt nytt, även om jag tycker att det är synd att jag inte tar mig den tiden. Vill egentligen inte tänka så, men tråkigt nog är tid en bristvara.

24 kommentarer:

 1. Ja, så är det ju. Tid är en bristvara och den lilla jag har lägger jag hellre på något nytt och okänt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om det gick att frigöra fler timmar på något sätt.

   Radera
 2. Ja en omläsning på annat språk gör ju boken som ny :) Omläsningar är så svårt att ta tag i, lättare att läsa alla olästa stackare man har hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en period av mitt liv körde jag mycket bil och då lyssnade jag på böcker. På så vis fick jag in fler lästimmar per dygn.

   Radera
 3. Jag tycker nästan tvärtom, om jag inte vet vad jag ska läsa blir det lätt "en gammal goding" istället för något nytt. En bok jag redan läst en gång går ju också så otroligt mycket snabbare att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man vet ju säkert vad man får då :).

   Radera
 4. Jag läser gärna om för nöjes skull, det finns vissa som det är väldigt trevligt att komma tillbaka till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några böcker blir som kära vänner.

   Radera
 5. Jag vågar inte läsa om de där ungdomsböckerna, är rädd att förstöra upplevelsen ;-)

  SvaraRadera
 6. Det finns för lite tid att läsa om böcker, annars hade jag med säkerhet läst om fler!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker dessutom man får mindre och mindre tid, himla märkligt.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är övertygad om att någon stjäl timmar från mig.

   Radera
 8. Det låter intressant, tror man får ut väldigt mycket av språket andra gången man läser. Man kan ju till exempel hitta de invävda ledtrådarna som eventuellt finns, nu när man vet vad som kommer hända senare :)

  SvaraRadera
 9. Du har säkert en poäng i att man kan få ut saker av att läsa om böcker, men jag läser bara för nöjes skull och har mycket sällan lust att läsa om en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsning ska ju i första hand vara nöje. Men ibland söker jag specifika saker för att förstå hur berättelsen är sammansatt.

   Radera
 10. För mig beror det nog på. Om jag vill läsa en riktigt bra bok, då tar jag nog och ägnar tiden åt en som jag vet är bra istället för en som kanske är bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men det värsta med mig är att om jag har börjat på en bok kan jag inte sluta läsa även om den är dålig.

   Radera
 11. Jag vågar inte riktigt läsa om min ungdoms favoriter. Tänk om jag inte gillar dem?

  SvaraRadera
 12. Jag har så mycket olästa böcker som väntar på mig, så jag tycker inte jag har tid att läsa om. Men när jag blir pensionär, då ska jag läsa om alla mina favoriter! Och tack för att du påminde mig om Anne på Grönkulla och Pollyanna, dem läste jag som ung och älskade!

  SvaraRadera
 13. Ja, det där med att hinna som pensionär vet jag inte om jag tror på. Min mor hade en hög med olästa böcker när hon gick bort härom året.

  SvaraRadera