måndag 27 maj 2013

Betvingade av Simona Ahrnstedt

I flera månader låg den och väntade. Till slut var den nästan just betvingande. Jag kunde inte motstå frestelsen trots att jag hade annat som borde gått i första hand. Denna bok har beskrivits och omskrivits på både längden bredden och tvären. Så därför tänker jag inte ge någon resumé av innehållet.

Kung Magnus Eriksson 1316 - 1374
Simona Ahrnsteds avsikt är att låta läsaren backa i tiden, ända till 1300-talet. En tid som jag själv är barnsligt förtjust i och där jag gärna tillbringar många timmar, vare sig det är i en bok, på film eller på ett museum.
Medan jag läste boken åkte jag berg- och dalbana. Ena stunden applåderade jag hennes karaktärer och miljöbeskrivningar. Andra stunden undrade jag varför jag över huvud taget fortsatte att läsa.
Det tog många sidor innan jag kunde sätta fingret på vad det var som drog ner trovärdigheten i den annars utmärkta storyn och intrigen. Boken omslöt mig inte helt och fullt som jag hade förväntat mig. Där fanns något som jag inte kunde sätta fingret på till att börja med. Men så blev det uppenbarat. Det handlade om ordval, ett ord här, ett uttryck där.

Magnus Erikssons sigill.

I min värld hör inte "luddig hjärna", "gatubarn" och "strösslade ädelstenar" hemma på 1300-talet. Jag menar inte att det är lämpligt att använda ett gammaldags språk utan snarare att kanske välja ord som inte är nyligen uppfunna. Till denna samling hör även "stänga ner hjärnan" och "peka med hela handen".
Jag tycker inte heller att en duktig författare som Simona behöver skriva "log ett litet leende". Mälaren är heller inget hav!
För mig känns bitar av boken som ett hastverk. Det är synd eftersom den är stark i storyn och i karaktärerna. Vad som förvånar mig mest är det magnifika slutet. Här lyfter hela boken och får vingar. Tänk om Simona hållit den nivån rakt igenom, vad månde det då ha blivit?

Betvingade finns att köpa bland annat här och här.

Andra bloggar som recenserat "Betvingade" av Simona Ahrnstedt utgiven på Damm förlag:
CRM Nilsson
Trying to follow my dreams
Books on my mind
Bokparet

4 kommentarer:

 1. De där uttrycken tänkte jag inte ens på.

  Vi tycker helt olika om slutet, känns det som. Jag upplevde det som lite väl hastigt påkommet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det intressant att se hur olika vi läsare upplever en bok.

   Radera
 2. Jag läser boken just nu och än så länge har jag ungefär samma tankar som du, vi får se vad det blir av den i slutändan. Men det är alltid roligt att läsa om medeltidens Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore kul att få höra vad du tycker när du har läst klart.

   Radera