måndag 15 september 2014

Huset Longbourn av Jo Baker

Fotograf Michael Lionstar.


Jo Baker var för mig en helt ny bekantskap. Hon har fyra romaner i sitt bagage varav jag vet endast en översatt till svenska. Till viss del grundar sig hennes intresse för tjänstefolkets förehavanden i det faktum att flera av hennes äldre släktingar arbetat som hembiträden.
"Huset Longbourn" är en så kallad fanfiction av "Stolthet och fördom" skriven av Jane Austen. Nu får vi träffa tjänstefolket och höra deras historia. Här möter vi den parallella världen en trappa ner.
Jag fick känslan av att titta in i ett dockskåp där jag kunde följa husets alla invånare och deras förehavanden. Kanske borde jag läst "Stolthet och fördom" samtidigt för att på så vis fått en ännu mer komplett upplevelse.
Språket i boken är målande och jag kan inte låta bli att dela med mig av ett exempel från sidan 234. Märk att hela stycket består av en enda mening.

"Så sluttade vägen nedåt och det var mer trafik på den, plågsamt tröga täckta långvagnar, guppande giggar och andra tvåhjuliga kärror och postschäser, och där dundrade en postdiligens förbi, och sedan kom hus och luften blev rökig och smutsig och rätt som det var skramlade d på kullersten och var långt inne i staden, och Sarah lutade huvudet bakåt och gapade åt byggnaderna som tornade upp sig över henne likt klippor som blängde på varandra tvärs över en flod, och den floden var trafiken och hon ingick i trafiken, den strida strömmande londontrafiken, droskor och kärror och drögar och allt folk, bara den ändlösa mångfalden av folk, fiskmånglerskor i högljudda stinkande klungor, gatuförsäljare med käcka kepsar och morska blickar, en tiggare i en solkig trasa till röd rock som pinnade fram på benstumpar och knytnävar, en mjölkpiga under ett ok med dinglande spänner vars mjölk såg blågrå ut och skvimpade kväljande och lämnade flockad mjölk på spännernas insidor och inte alls liknade mjölken hemma."

Men en sak är säker, för alla som gillar "Stolthet och fördom" är "Huset Longbourn" ett måste.

Boken är utgiven av Wahlström & Widstrand 2014

6 kommentarer:

 1. Ja För alla Austenfans är nog den här en riktig pärla :)

  SvaraRadera
 2. En riktig pärla tyckte jag. Helt klart en av de bättre böckerna som låtit sig inspireras av P&P.

  SvaraRadera
 3. Den levde inte riktigt upp till mina förväntningar, men de var också ganska höga...

  SvaraRadera
 4. Oj... det var en lång mening. Men inlevelsefullt. Finns med på min önskar-läsa-lista jämte "Sigrid" - hoppas du även kommer att skriva här sen vad du tycker om den.

  SvaraRadera