söndag 26 juni 2011

Hög tid eller högtid?

Nu propsar de på uppmärksamhet, Kerstin, Karin och Catharina. Nu är det dags att berätta deras historia. Nu finns inte längre någon återvändo. Någonstans där borta vid tidshorisonten började de vandra mot norr, mina anmödrar och till sist slog de ner sina bopålar i detta nordliga land. Kanske var det först på medeltiden som de kallade Holaveden för hemma eller dröjde det rentav till slutet av 1600-talet. Då vet jag att Kerstin födde sin dotter Karin i Adelöv socken i norra Småland. Närmare bestämt i byn Humlefall. Men vilka var dessa kvinnor? Vilka var deras drömmar? Vad hoppades de på? Det är hög tid att de får göra sina röster hörda.
Holaveden är ett skogrikt och kuperat område i gränslandskapet mellan Småland och Östergötland. Under långa tider ett känt tillhåll för rövare och annat löskefolk. Här utspelades många strider mellan danskar och svenskar. Men de som levde här såg nog Holaveden mer som ett skydd än ett hot.
Nu börjar arbetet med att sätta historien om Holavedsbrudarna på pränt. Den här bloggen är dedikerad Kerstin, Karin och Catharina. De bjuder in alla som vill att följa deras resa från bondmoror i svunnen tid till romanhjältinnor på 2000-talet. 

2 kommentarer:

  1. Det låter väldigt intressant! Var kom dom ifrån..?

    SvaraRadera
  2. Nja... vi får väl se om de vill berätta.

    SvaraRadera