fredag 12 september 2014

Bokbloggsjerka - så recenserar vi

Hur ser din recensionsprocess ut? Skriver du anteckningar (eller viker hundöron) under tiden du läser? Recenserar du en bok direkt efter du har läst ut den?
Kort sagt: dela med dig av dina bästa recenseringstips!

Så lyder veckans fråga från Annikas Litteratur- och Kulturblogg.Precis som Annika så har jag högar som växer. Men bara häromdagen fick jag en present. En person som också läser väldigt mycket och gärna historiska romaner erbjöd sig att läsa och sedan gästrecensera hos Holavedsbrudar. Så det är inte omöjligt att ni kommer att finna ännu en recensent här på bloggen.

Jag älskar att läsa och jag kommer att även fortsättningsvis läsa alla recensionsex som kommer till mig. Men fördelen blir att böckerna blir snabbare recenserade.

Oftast recenserar jag boken genast efter det att jag har läst ut den. Jag har då allt i färskt minne och är också sugen på att berätta vad jag tycker. Ibland händer det att jag antecknar medan jag läser. Hundöron tycker jag inte om, men jag markerar med postit-lappar.

Vad det gäller innehållet i mina recensioner är jag noga med att visa respekt för författaren och poängtera att det jag tycker är mina tankar och åsikter. Att såga en bok vid ankelknölarna gör jag i princip aldrig. Men jag kan tycka att den är mer eller mindre läsvärd. Och det är verket som sådant jag talar om, aldrig upphovsmannen.

36 kommentarer:

 1. Just nu är det jättemånga böcker som kommer samtidigt, då blir det fruktansvärt svårt att hålla recensionsdatum.Undra om jag ska leta upp en gästbloggare.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på min gästbloggare, eftersom jag skriver mycket nu också.

   Radera
 2. Bäst att skriva med en gång, post-it är toppen.

  SvaraRadera
 3. Post-it-lappar är en smart idé! Jag brukar riva remsor av närmaste reklamutskick och lägga i, men det blir inte särskilt prydligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösa remsor har en viss förmåga att slinka iväg också.

   Radera
 4. Jag använder också en variant med post-it.

  SvaraRadera
 5. Att visa respekt för författaren är mycket viktigt. Post-it lappar använder jag med ibland för att markera riktigt bra ställen i boken.

  SvaraRadera
 6. Jag försökte med post-it, men det blev bara jobbigt att skriva på dem :) Det är viktigt att hålla isär författare och verk, de är inte samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan var lite små om man har mycket att kommentera.

   Radera
 7. Jag recensera boken rätt så fort efter jag läst ut den. Har svårt att börja på en ny innan jag "släppt" den andra så säga.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker också man ska visa respekt mot författaren. Hellre konstruktiv kritik än sågningar. Man måste ju känna efter också och inte döma ut en bok bara för att man kanske inte var på rätt humör för att läsa just den :)

  SvaraRadera
 9. När jag är negativ till en bok försöker jag alltid poängtera att det är en subjektiv sak och att andra personer kan tycka annorlunda. Recensioner är ingen exakt vetenskap...

  SvaraRadera
 10. Jag använder mobilen och fotar speciella meningar jag vill komma ihåg. Gör även hundöron, jag älskar hundöron. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart det där med mobilen, men hundörona hoppar jag över.

   Radera
 11. Toppen med postit, hundöron går verkligen inte hem för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Postit leder här hos mig. Absolut inga hundöron.

   Radera
 12. Post-it lappar verkar vara en god idé, skulle inskränka behovet av bläddring i böckerna efteråt. Hundöron har aldrig varit min grej, ganska självklart då en del handlar om biblioteksböcker...

  SvaraRadera
 13. Nej såga rakt av tycker jag inte heller om, det finns alltid bra och (oftast) mindre bra saker man kan ta upp med allt man läser. Hundöron gillar jag inte heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar gå att vaska fram något bra i varje bok.

   Radera
 14. Jag avskyr när recensenter går till personangrepp mot författarna i sina negativa recensioner, och även när de idiotförklarar läsare som faktiskt gillar det som recensenten inte gillar. Kritik ska vara välmotiverad och saklig.

  SvaraRadera
 15. Hundöron är inte heller min melodi. Låter intressant med en gästrecensent. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gästrecensenten blir nog en bra lösning för mig.

   Radera
 16. Önskar jag hade haft sådan disciplin att jag med recenserat direkt, nu kan det gå rätt länge innan jag väl sätter mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar inte vänta för då hinner jag glömma för mycket,

   Radera
 17. Kul med gästrecensent!

  SvaraRadera
 18. Vår process ser lite olika ut, jag använder nästan bara hundöron om jag överhuvudtaget väljer att markera något i boken, och det händer att jag sågar böcker helt och hållet. Men jag är tydlig med vad jag ogillar och att det är just min åsikt...

  SvaraRadera