torsdag 21 juni 2012

Emanuel i Tångereda

Att få se med egna ögon och att få uppleva en plats i nutid, som bara beskrivits i 1500-tal är fascinerande. Där det nu ligger sommarhus och campingplats odlades grödor och inne i viken där dagens fritidsbåtar guppar sida vid sida låg då en eller annan öka, kanske någon med segel. Här bodde några få bönder som levde på vad jord och hav gav. Som extra bonus födde de upp ollonsvin som bökade i de stora bokskogarna. Undrar om de njöt på samma sätt utav en vacker sommardag som jag gjorde.


Den här vyn är sig nog tämligen lik, nu som då om man bortser från de där färgglada pluttarna i fjärran. Vattnet var säkert lika blått på 1500-talet som 2012. Och solen sken säkert från himlen på precis samma sätt. Om Emanuel hade funnits kunde han stått på den här platsen den där ödesdigra dagen då Gripen seglade in i Wivassen.


Och kanske var det här på andra sidan som färjekarlen sov ruset av sig medan förtretade resenärer skrek, gapade och hötte med näven. Vad som är saga eller vad som är sant är svårt att veta, men det är med hjälp av vår fantasi som vi kan förstå vår historia. Hur är det med Arn? Och Emanuel? Eller Nils Dacke?
Jag hoppas att jag så småningom kan berätta var ni kan läsa om Emanuel och hans värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar