torsdag 3 september 2015

Släkthistoria, en tidning som inspirerar

Jag måste få skryta lite om en tidning - "Släkthistoria". Nu inte för att jag då och då medverkar som skribent och som en del av expertpanelen utan för att det är en läsvärd tidning.


Den är så mycket mer än en tidning för släktforskare. För den som är det minsta intresserad av historia är den en guldgruva. I bara detta nummer kan man läsa om exempelvis Joel Hägglunds alias Joe Hills öde eller vad sägs om Ingrid Bergman, filmstjärna med småländska rötter? Eller vad kan gamla polisrapporter bjuda på?

I min värld är släktforskning synonymt med personhistoria som också innefattar allt det som finns och fanns runt omkring oss. De personuppgifter som vi hämtar i bland annat kyrkböckerna måste kompletteras med miljöer och historiska händelser. Förfäderna måste likt karaktärer i en roman iklädas kött och ben för att inte bli platta som klippdockor.

För att förstå vår historia måste vi se till helheten från torparen till makteliten. Att placera sina egna förfäder i denna helhet kan ge verkliga aha-upplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar