måndag 4 augusti 2014

En drottnings löfte av C W Gortner

C W Gortner


Christopher W Gortner är en ny bekantskap för mig.Men långt ifrån en oangenäm sådan. Jag erkänner villigt att det tagit ovanligt lång tid för mig att läsa "En drottnings löfte". Anledningarna till detta har varit flera. Men den huvudsakliga är att jag själv är inne i en intensiv skrivperiod och då blir det helt enkelt mindre läst.
Isabella av Kastilien var en drottning med en mycket speciell sammansatt personlighet. Eller, det är åtminstone så som eftervärlden får uppleva henne. "En drottnings löfte" ger en bild av en kvinna som å ena sidan kunde älska av hela sitt hjärta samtidigt som hon gav sitt tillstånd till den av eftervärlden så kallade spanska inkvisitionen.

Boken är ett historiskt epos och visar på ett djup som annars är svårt att finna i historiska romaner. Den kräver alltså sin läsare. Det är inte en bok som man hastar igenom samtidigt som man håller ett öga på köttet på grillen eller lyssnar på väderleksrapporten.
Som läsare kommer du Isabella inpå livet. Boken är skriven i jagform och det känns nästan som om hon står där framför dig och berättar. Att få tal del av vardagshändelser som säkert kunde engagerat vilken kvinna som helst på den här tiden samtidigt som man förstår att hon skapar en nation kittlar fantasin.


Det här är skönlitteratur som bygger på gedigen research. Vi kan aldrig veta exakt hur det var och författaren  påpekar att han fått rucka på viss fakta för att få en hållbar och intressant historia. Det är denna balansgång som visar att Gortner är en författare som skickligt lotsar oss mellan historiska kobbar och skär och bjuder på underhållning av klass.
Jag vidhåller att boken bör avnjutas långsamt och i lagom stora bitar. Då blir behållningen som störst.

"En drottnings löfte" är på svenska utgiven av EA Förlag AB.


2 kommentarer:

  1. Har den här boken på lut, det ska bli intressant att läsa den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser fram emot att få veta vad du tycker om den.

      Radera