tisdag 24 september 2013

Varför inte svenska författare?

Vi är några stycken, för att inte säga ganska många som är duktiga på att skriva om romantik blandat med spänning både i nutid och historiskt. Jag pratat om författare, alltså. Denna genre har massor av läsare, så till den milda grad många att det väller in översatta manus, som företrädesvis ges ut av förlaget Harlequin. Jag tänker inte här gå in på kvalitetsnivå, för det är inte det som är poängen.
Så här skriver de på sin webbsida:

 "Harlequin är en internationellt ledande utgivare av romantiska böcker och ett av världens största bokförlag med kvinnor som främsta målgrupp. Det Torontobaserade förlaget publicerar över 110 titlar per månad, på 32 olika språk i 115 länder och på 6 kontinenter. Dessa böcker är skrivna av mer än 1 100 talangfulla författare världen över. Utöver romantik erbjuder vi också thrillers, deckare, paranormal, bestsellers, fantasy och nonfiction såsom kokböcker och horoskop. Hela 95% av alla böcker säljs utanför Kanadas gränser vilket gör Harlequin till ett av landets mest internationella företag."


Talangfulla författare världen över, varför är inga av dessa svenska?
Jag är alldeles säker på att våra svenska miljöer skulle vara otroligt exotiska i andra länder. Det är dags att vända på steken och låta svenska författare vara med att dela på kakan. Harlequins vd här i Sverige, har vid något tillfälle sagt att hon skulle välkomna svenska författare i framtiden. I vilken framtid då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar