Vem är du? Författarintervjuer

Här kommer jag att publicera mina egna intervjuer med författare av olika slag. Först ut är Maria Gustavsdotter, som jag träffade i hennes hem i slutet av sommaren.



Maria Gustavsdotter

Maria sitter gärna och läser på trappan utanför villan i Uddevalla.

I en härlig villa med stort svängrum i utkanten av Uddevalla lever Maria Gustavsdotter tillsammans med maken Gustaf. Det är här som alla märkliga karaktärer föds, intar de olika scenerna och visar sina föreställningar. Maria skriver numera på heltid, men det har inte alltid varit så.
Redan som åttaåring visste Maria att hon skulle blir författare när hon blev stor.
- Men jag trodde väl aldrig att det skulle ta så lång tid att bli stor, säger hon med ett skratt.
Innan hon blev tillräckligt stor hann hon med att utbilda sig till tandläkare, jobba i yrket i flera år, driva en egen butik och arbeta som ekonomiassistent på en teater.
Drömmen om författarskapet låg där och grodde hela tiden, ett frö som behövde rejält med gödsel. Den rätta dosen visade sig komma från chefen på Bohusläns Teater som ansåg sig ha för många anställda.
- Jag gick storgråtande från hans rum, när han föreslog att jag skulle degraderas från ekonomiassistent till trivselvärdinna med mycket diffusa arbetsuppgifter.
Nu kan Maria le åt minnet. För det är tack vare den mannen som hon idag är författare på heltid.
- Att jag till slut tog steget fullt ut har jag inte ångrat en sekund, säger hon.
Det hörs på det bestämda tonfallet att hon menar allvar. Hon värdesätter sin frihet. I författarskapet känner hon sig trygg och hon går förväntansfull till jobbet varje dag.
Starka familjeband
Maria är yngst i en syskonskara på fem, en bror och fyra systrar. Idag är endast två av hennes systrar i livet. Det gör att de är extra rädda om varandra och umgås flitigt.
Familjen betyder allt för Maria. I trappan upp till övervåningen hänger bilder på Maria och hennes make Gustaf, alla fyra barnen och de älskade barnbarnen.
- Vi försöker att träffas allihop åtminstone två gånger om året och då dukar jag med både vit linneduk och servetter.
Thanksgivingmiddagen är en tradition som två av sönerna tagit med sig hem från USA. Och nu har Maria och hennes familj gjort en egen variant av tacksägelsen.
Till familjen hör även hennes romanfigurer. Gertraud, huvudpersonen i den tredelade romansviten ”Fem pärlor till Jungfruns krona” ligger Maria särskilt varmt om hjärtat. Historien utspelar sig under den svenska reformationen och vi får följa Gertraud från ung kvinna och fram till ålderns höst och den sista vilan.
Maria är intresserad av historia och skriver gärna romaner som utspelar sig i det förflutna. Tidigare i år kom boken Spegelskärvor, som handlar om Gertrauds barnbarn Agda.
Och nu i höst släpptes ”Helenas hämnd”, som är speciell så till vida att den är fortsättningen på Catharina Ingelman-Sundbergs ”Tempelbranden” och synopsen är framtagen av Dick Harrison, professor i historia.
När Maria fick erbjudandet att skriva del fyra i den historiska romanserien ”Släkten”, kunde hon helt enkelt inte tacka nej.
- Det var en riktig utmaning, säger hon. Och en ära.
De två första delarna är skrivna av Katarina Mazetti respektive Karin Wahlberg. Ytterligare minst två delar är planerade och då med helt andra författare.
I Marias bokhylla ligger högar med historisk referenslitteratur och väntar på att bli läst. En av förklaringar till hennes stora framgångar som författare av historiska romaner är med säkerhet det grundliga researcharbetet. Det märks tydligt att hon själv törstar efter kunskap om tider som flytt och de människor som levde då.

Trädgårdsarbete hjälper Maria att koppla av.

En författares vardag
Att vara författare är inget bekvämt yrke. Maria arbetar mer än 300 dagar om året, men hon sitter inte alltid vid datorn. Det handlar om så mycket mer än att skriva.
- Jag lägger ner många dagar, ja veckor, på min research, säger hon.
Maria tycker om att leta fakta, händelser och miljöer där hon kan placera in sina romanfigurer och låta dem leva sina liv. Allra bäst tycker hon om att ge liv åt tider som flytt.
Datorn är hennes främsta arbetsredskap. Vid varje avslutat arbetspass skickar hon en kopia till en av sönerna. Detta är hennes sätt att säkerställa sitt arbete. När Maria är inne i en skrivarperiod har hon som mål att skriva omkring 1 500 ord om dagen. Hon startar sin arbetsdag omkring klockan nio på morgonen. Då har hon i lugn och ro ätit frukost bestående av yoghurt med bär, ägg och en kopp kaffe. Det är maken Gustaf som servar med detta.
Broderar gärna och läser mycket
Maria erkänner att hon har livlig fantasi och Gertraud som hon gärna återkommer till hittade hon i en konstbok. Raskt förvandlades motivet till en låghalt flicka, dotter till en kryddkrämare i Kalmar och som tyckte om att brodera.
Broderi är förövrigt något som Maria gärna ägnar sig åt när hon får en stund över. Säkert har hon någon liten gen gemensam med sin fantasifigur. Och hon är kunnig i medeltida guldbroderi.
- Att sitta och sy samtidigt som jag lyssnar till en god talbok är verkligen avkoppling för mig.
Hon är allätare vad det gäller litteratur, men föredrar genren relation/romance. Då och då läser hon även en deckare.
- Jag är med i en läsecirkel och på så sätt får jag till mig böcker som jag kanske annars inte skulle ha läst. Att läsa är en förutsättning för att kunna skriva.
I trädgården prunkar Dahliorna och i växthuset frodas en jättesolros, som Maria villigt erkänner att hon trodde skulle bli en melon. Dahliorna kommer från en god vän i Tyskland och varje höst tar Maria hand om knölarna och förvarar dem frostfritt. Närmare bestämt i bagageutrymmet på en av makens veteranbilar. 

Så här skulle ringen i "Helenas Hämnd" kunnat se ut.
                                                
Just nu befinner sig Maria i slutfasen av ”Flickan med pappersblommorna” som är den andra romanen om Aurora Ekblad, en ovillig amatördetektiv i Uddevalla på 1820-talet. Det är bara korrekturläsning och omslag som återstår. Nog så viktigt, som Maria bestämt påpekar.