torsdag 16 mars 2017

Stryk, stryk, stryk ...

Vilken vecka! Jag gillar att redigera manus och så långt är allt gott och väl. Men den där sista genomgången, då alla skiljetecken ska finnas med och vara rätt placerade, då alla småord antingen ska tas bort eller läggas till. Och då överflödiga meningar som jag värnat om, obönhörligen måste strykas. Då är det inte roligt. Tur att jag har en tålmodig redaktör.

Min hjärna är sliten och jag har inte ens kommit halvvägs. Vad gör jag då? Jo, svarar på Helgfrågan hos Mias bokhörna.

Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

Omslaget betyder mycket. Särskilt när det gäller att fånga läsare, som inte riktigt vet vad de söker. Då måste omslaget sticka ut och vara en riktig magnet i högarna i bokhandeln eller på stormarknaden.

Personligen så gillar jag att äga böcker med fina omslag. De pryder sin plats i mina bokhyllor och jag gillar att titta på dem.

Som författare har jag en fruktansvärd beslutångest när det är dags att bestämma omslag. Jag har ingen vetorätt, men förlaget lyssnar till vad jag tycker. Och jag misstänker att marknadsföringsfolket suckar åt mig mer än en gång. 


28 kommentarer:

 1. jag är lite känslig för omslag

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt då?

   Radera
  2. omslag ska göra mej glad, få mej må bra - annars kan det kvitta.

   Radera
 2. Som författare förstår jag att man är jätte noga med omslag, vissa omslag förstår man sig inte alls på och vissa är så snygga. Men det är inget som får mig att köpa den boken men ett tilltalande omslag kan få mig att spana in en bok en extra gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vore det kul om alla böcker var grå ...

   Radera
 3. kill your darlings...klart att omslaget har betydelse. jag undrar ofta hur mycket författarna får bestämma när det gäller omslag till de egna böckerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert olika på olika förlag, men jag får förslag som jag får ta ställning till. Sedan kan jag även peta i detaljer som typsnitt och färgnyanser.

   Radera
 4. Håller med om att omslaget betyder mycket, det är ju det som fångar ögat. Men sen måste baksidestexten vara minst lika lockande för att jag ska köpa boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, baksidestexten har också jättestor betydelse.

   Radera
 5. Jag gillar också äga böcker med vackra omslag. När jag inte känner till en författare är omslaget det första som lockar.

  SvaraRadera
 6. För mig spelar omslaget ingen som helst roll för om jag ska köpa en bok eller ej, men det spelar roll för att fånga mitt intresse så jag ska plocka upp den och läsa på baksidan. Vad som lockar är ju väldigt individuellt så jag tror inte det finns något universalomslag som lockar alla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var vara väldigt olika, vilket omslag som tilltalar mig mest.

   Radera
 7. Ett fint omslag kan fungera som lockmedel för mig som gör att jag blir nyfiken och plockar åt mig en viss bok. Så för mig är omslaget viktigt men inte fullständigt avgörande för om jag läser boken eller inte. Baksidetexten är tex viktig den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror också att omslaget är ett sorts lockbete.

   Radera
 8. Ofta är det ett snyggt omslag som väcker ens intresse, Om det inte är en favoritförfattare så klart.

  SvaraRadera
 9. Ett fint omslag gör att man kanske titta närmare på boken!

  SvaraRadera
 10. Har hört författare prata om betydelsen av omslagen, och vissa verkar ha mycket att säga till om (som Håkan Nesser), andra nästan inget alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt olika mellan både förlag och författare.

   Radera
 11. Precis som du säger så tror jag att ett fint omslag lättare kan få en intresserad att plocka upp boken och se vad den handlar om :)

  SvaraRadera
 12. Håller med. Och tycker att författarens egen åsikt ska väga tungt i valet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att författaren ska få vara med och bestämma om omslaget.

   Radera
 13. Visst fungerar bokomslag som blickmagnet! Vore väl det ultimata om författaren själv fick påverka slutresultatet även vad gäller detta. Blir ju liksom en del av den skapade slutprodukten. För klassiker borde omslagen kännas samtida med handlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig när det handlar om klassiker.

   Radera